یکشنبه، 7 اردیبهشت 1404

شاخص بورس تهران؛ در مسیر تثبیت یا افت بیشتر؟
4 فروردین 1404, 14:07
کد خبر: 346

شاخص بورس تهران؛ در مسیر تثبیت یا افت بیشتر؟

شاخص بورس تهران پس از پایان روند صعودی چهارماهه، وارد مرحله‌ای جدید شده و با نوسانات قابل توجه، در محدوده‌ای حساس برای ادامه حرکت خود قرار دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادرَوا، شاخص بورس تهران در هفته‌های گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرده است؛ از جمله ورود به فاز تثبیت (Trading Range) و صدور سیگنال‌های نزولی که احتمال ریزش این شاخص را در هفته‌های آتی به بیش از ۶۰ درصد می‌رساند. شاخص بورس تهران با پایان دادن به روند صعودی چهارماهه خود، وارد فاز جدیدی شده است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

شاخص کل بورس تهران در روز ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ به روند صعودی چهارماهه خود پایان داد. این روند صعودی قدرتمند که از ۵ آبان ۱۴۰۳ آغاز شد، باعث رشد ۵۰ درصدی شاخص کل بورس شد. پس از شکست آخرین کف روند صعودی، رفتار شاخص به‌صورت تریدینگ رنج (Trading Range) بوده است که منجر به تثبیت مقدار شاخص در محدوده ۲,۶۷۰,۰۰۰ تا ۲,۹۵۳,۸۹۳ شده است.

اما اگر بخواهیم روند شاخص کل را دقیق‌تر بررسی کنیم، باید بگوییم که در حال حاضر در موقعیت Always in Short قرار داریم و سناریوی محتمل (با احتمال ۶۰ درصد) ریزش شاخص تا محدوده ۲,۶۷۷,۰۰۰ است. بااین‌حال، نکته حائز اهمیت این است که پیش از این ریزش، باید انتظار یک صعود کوتاه‌مدت تا محدوده Breakeven (نقطه سر به سر خریداران) را داشته باشیم. دلیل این موضوع آن است که قیمت، پیش از این، با ساخت یک ۲Leg صعودی به سقف تریدینگ رنج و سپس Breakout آن، شرایط را برای ریزش فراهم کرده است. پس از این ریزش تا ابتدای Leg اول، شاخص مجدداً حمایت شده و طی کندل‌های ۱ و ۲، شاهد حمایت خریداران در کف بوده‌ایم. این حمایت با هدف بازگرداندن شاخص به محدوده Breakeven (محدوده آبی‌رنگ)، ایجاد فرصتی برای خروج خریداران و پر کردن سفارش‌های فروش انجام شده است. پس از آن، شاخص به ریزش خود تا محدوده پایینی تریدینگ رنج ادامه خواهد داد؛ اما باید در نظر داشت که این ریزش می‌تواند حتی پیش از رسیدن قیمت به محدوده Breakeven رخ دهد.

 در صورتی که قیمت بتواند به زیر محدوده Low 1 (یعنی همان محدوده ۲,۶۷۷,۰۰۰) نفوذ کند، احتمال ادامه ریزش به بیش از ۶۰ درصد افزایش می‌یابد. در بلندمدت نیز ریزش محتمل‌تر خواهد بود، زیرا با دقت در چارت قیمت، مشاهده می‌شود که شاخص در حال ایجاد یک Lower High (سقف پایین‌تر) و Lower Low (کف پایین‌تر) است. از سوی دیگر، به دلیل شکسته شدن آخرین کف روند صعودی، دو نشانه برای شکل‌گیری ستاپ MTR (یا همان Major Trend Reversal) ایجاد شده است که در صورت تشکیل دومین Lower Low، احتمال ریزش شاخص افزایش خواهد یافت.

اگر به تایم‌فریم ماهانه نیز نگاهی بیندازیم، متوجه می‌شویم که ستاپ‌های نزولی شکل گرفته‌اند و تنها به حمایت فروشندگان نیاز است. در ابتدا، با شکل‌گیری یک وج (Wedge) در سقف و در انتهای آن تشکیل یک Micro Double Top، عملاً شاهد دو تلاش فروشندگان برای ریزش بوده‌ایم. در صورت حمایت فروشندگان در زیر محدوده ۲,۶۷۵,۰۰۰، می‌توان انتظار ریزش شاخص به‌اندازه یک گام اندازه‌گیری‌شده (Measured Move) را داشت. اما در صورت عدم حمایت فروشندگان در این محدوده، احتمال یک حرکت صعودی دیگر به‌اندازه یک Measured Move با احتمال ۴۰درصد وجود دارد.

 

از دیگر نشانه‌های نزول قیمت، می‌توان به رسیدن قیمت به تارگت Measured Move تریدینگ رنج اشاره کرد. همان‌طور که مشاهده می‌شود، پس از رسیدن قیمت به این ناحیه، حضور فروشندگان با تشکیل یک الگوی دو سقف نمایان شده است. لازم به ذکر است که در بهترین حالت، احتمال ریزش کمی بیش از ۶۰ درصد خواهد بود.


گزارش از: سامان قاسم پور، کارشناس بازارهای مالی

عکس خوانده نمی‌شود