یکشنبه، 7 اردیبهشت 1404

طلا در برزخ نوسان، نفت در کمین سقوط
5 فروردین 1404, 11:08
کد خبر: 350

نوسانات بازار در هفته گذشته

طلا در برزخ نوسان، نفت در کمین سقوط

پس از صعود طلا به 3050 دلار، بازار وارد فاز نوسانی شد. تصمیمات فدرال رزرو و تنش‌های ژئوپلیتیکی طلا را تقویت کردند، درحالی‌که نفت در انتظار جهت‌گیری جدید است.

به گزارش خبرنگار اقتصادروا، در هفته گذشته 17 تا 23 مارس، قیمت جهانی طلا پس از یک روند صعودی قوی وارد فاز تریدینگ رنج شد و در محدوده 3050 دلار نوسان کرد. سیاست‌های فدرال رزرو، از جمله ثابت نگه داشتن نرخ بهره و پیش‌بینی کاهش آن در 2025، همراه با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و پیش‌بینی رشد قیمت توسط بانک ANZ، از عوامل اصلی افزایش قیمت طلا بودند. در بازار نفت، پس از یک روند نزولی، قیمت وارد یک فاز تریدینگ شد. افزایش غیرمنتظره ذخایر نفت آمریکا، سیاست‌های کاهش تولید اوپک پلاس و گزارش‌های مثبت اقتصادی چین از عوامل تأثیرگذار بر نوسانات قیمت نفت بودند.

XAU/USD

اونس طلای جهانی در هفته گذشته، به روند صعودی خودش پایان داد و وارد سایکل تریدینگ رنج (TR) شد. رسیدن قیمت طلای جهانی به 3000 دلار اتفاق غیر منتظره‌ای نبود و با ساختن یک روند قدرتمند در تایم فریم 4 ساعته، می‌توانستیم چنین عملکردی را شاهد باشیم. با شروع تریدینگ رنج، شاهد ساخته شدن یک Wedge نزولی یا به عبارتی یک 3 لگ نزولی بودیم که به واسطه آن، در حالت همیشه در خرید یا به عبارتی Always in long قرار گرفته‌ایم که انتظار ریورس این حرکت را داریم.

در صورت حمایت خریداران در این ناحیه، می‌توانیم انتظار داشته باشیم که این 3leg نزولی برگشت بخورد و به سمت بالا حرکت بکند و حتی در صورت حمایت بیشتر، می‌توانیم انتظار داشته باشیم که قیمت به Measured move خود هم برسد و تا قیمت 3100 دلار بالا برویم.در هفته 17 تا 21 مارس ، قیمت طلا تحت تأثیر چندین عامل کلیدی روند صعودی چشم‌گیری را تجربه کرد و به سطوح جدیدی رسید. در این میان، سیاست‌های پولی فدرال رزرو، تنش‌های ژئوپلیتیکی و پیش‌بینی‌های مؤسسات مالی نقش مهمی در افزایش تقاضا و قیمت طلا ایفا کردند.

فدرال رزرو در نشست ماه مارس خود تصمیم گرفت که نرخ بهره را در محدوده ۴٫۲۵٪ تا ۴٫۵۰٪ ثابت نگه دارد. این تصمیم نشان‌دهنده نوعی احتیاط در برابر شرایط اقتصادی است. در حالی که بسیاری از سرمایه‌گذاران انتظار داشتند که فدرال رزرو به دلیل نگرانی از تورم بیشتر نرخ بهره را افزایش دهد، تصمیم به ثابت نگه داشتن آن موجب شد تا بازارهای مالی، به ویژه بازار طلا، واکنش مثبتی نشان دهند.‌ این اقدام فدرال رزرو به معنای کاهش هزینه‌های استقراض و تسهیل شرایط مالی است که باعث تقویت ارزش طلا به‌عنوان یک دارایی امن شد.
فدرال رزرو همچنین اعلام کرد که احتمالاً در طول سال ۲۰۲۵ دو بار نرخ بهره را کاهش خواهد داد. این سیگنال‌ها نشان‌دهنده چشم‌انداز نزولی در سیاست‌های پولی هستند که به‌طور مستقیم بر بازار طلا تأثیر گذاشت. کاهش نرخ بهره معمولاً باعث کاهش بازدهی سایر دارایی‌های مالی مانند اوراق قرضه می‌شود، و در نتیجه، طلا به‌عنوان یک دارایی غیر بهره‌برداری محبوب‌تر می‌شود. این تصمیم موجب افزایش تقاضا برای طلا به‌عنوان پناهگاهی امن در برابر تورم و نوسانات اقتصادی شد. این دو عامل باعث شدند تا قیمت طلا روند صعودی خود را در بازارهای جهانی ادامه دهد و به رکورد جدیدی در حدود ۳۰۵۰ دلار در هر اونس دست یابد. این اتفاق نشان‌دهنده واکنش بازار به سیاست‌های پولی فدرال رزرو است که در راستای حفظ ثبات اقتصادی آمریکا و کاهش نرخ بهره به طلا فرصت رشد بیشتری داد.
در هفته‌های اخیر، تنش‌ها در خاورمیانه، به‌ویژه در غزه، شدت گرفت. حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف غزه و افزایش بحران‌های انسانی در این منطقه، باعث نگرانی‌های زیادی در سطح جهانی شد. این اتفاقات توجه سرمایه‌گذاران را به سمت دارایی‌های امن مانند طلا جلب کرد. در شرایطی که بازارهای جهانی به دنبال پناهگاهی امن برای سرمایه‌های خود بودند، طلا به عنوان یک گزینه مطمئن و پرطرفدار برای سرمایه‌گذاری مطرح شد. در واقع، بحران‌های ژئوپلیتیکی به‌طور سنتی باعث افزایش تقاضا برای طلا می‌شوند زیرا این فلز گرانبها به‌عنوان یک پوشش در برابر عدم اطمینان اقتصادی و سیاسی عمل می‌کند.
علاوه بر بحران‌های منطقه‌ای، سیاست‌های تجاری و تعرفه‌های جدیدی که دولت آمریکا به ویژه در روابط با کشورهای چین و اروپا اعمال کرده، نگرانی‌های بیشتری را در بازار ایجاد کرد. این سیاست‌ها به‌ویژه در زمان ناپایداری اقتصادی جهانی، موجب افزایش عدم اطمینان در بازارهای مالی و در نتیجه جلب توجه به طلا به‌عنوان یک دارایی امن شده‌اند. افزایش تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری، ممکن است منجر به کاهش رشد اقتصادی و نوسانات بیشتر در بازارهای جهانی شود که این موضوع باعث تقویت بیشتر قیمت طلا گردید.
پیش‌بینی‌های بلندمدت از سوی مؤسسات مالی نیز به نفع طلا بود. به‌ویژه، بانک ANZ پیش‌بینی کرد که قیمت طلا طی شش ماه آینده می‌تواند به ۳٬۲۰۰ دلار در هر اونس برسد. این پیش‌بینی مثبت نشان‌دهنده چشم‌انداز افزایشی برای قیمت طلا در شرایط کنونی است که شامل ریسک‌های ژئوپلیتیکی، سیاست‌های پولی انبساطی و پیش‌بینی‌های مثبت در بازارهای جهانی می‌شود. این پیش‌بینی‌ها به‌ویژه از آنجا مهم هستند که سرمایه‌گذاران را تشویق می‌کنند تا دارایی‌های خود را به سمت طلا منتقل کنند و از این رو تقاضا برای این فلز گرانبها افزایش می‌یابد.

WTICOUSD

شاخص نفت جهانی در هفته گذشته به روند نزولی خودش پایان داد و وارد یک فاز تریدینگ عریض شد. با شکل گرفتن یه Wedge صعودی و سپس Break out آن، و برگشت قیمت به Break even یا نقطه سر به سر بریک اوت نزولی، می توانیم انتظار ریزش قیمت نفت جهانی رو در هفته آینده داشته باشیم. با نزدیک شدن قیمت به مقدار تعادلی (خط خاکستری)، احتمال ریزش مجددا افزایش می یا بد و از سوی دیگر با شکل گرفتن یه دو لگ صعودی، احتمال یک لگ صعودی دیگر به سمت بالا و رسیدن به مقدار تعادلی، و سپس ریزش قیمت به اندازه تارگت Measured move وجود دارد و می توانیم ریزش قیمت را تا محدوده 67 دلار شاهد باشیم.

در هفته 17 مارس منتهی به 21 مارس 2025، چندین عامل مختلف به طور قابل‌توجهی بر قیمت نفت تاثیر گذاشتند. این عوامل از داده‌های اقتصادی چین گرفته تا وضعیت ذخایر نفت آمریکا و سیاست‌های تولیدی اوپک پلاس، هرکدام نقش ویژه‌ای در تعیین مسیر قیمتی نفت ایفا کردند.چین به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان، تاثیر زیادی بر بازار جهانی نفت دارد. در هفته مذکور، چین گزارش‌های اقتصادی مثبتی را منتشر کرد که نشان‌دهنده افزایش تقاضای داخلی و بهبود فعالیت‌های صنعتی بود. یکی از این گزارش‌ها، بهبود قابل توجه تولید صنعتی و افزایش مصرف انرژی بود که به‌ویژه بر نفت تاثیر گذاشت. این داده‌ها نشان دادند که چین، باوجود چالش‌های اقتصادی جهانی، در حال بهبود وضعیت اقتصادی خود است و این به معنای تقاضای بیشتر برای نفت است.

 افزایش تقاضا از سوی چین باعث شد که بسیاری از تحلیل‌گران پیش‌بینی کنند که قیمت نفت در کوتاه‌مدت روند صعودی خواهد داشت. ایالات متحده، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت جهان، همیشه نقش کلیدی در تعیین قیمت جهانی نفت دارد. در این هفته، آمارهای جدید نشان دادند که ذخایر نفت خام آمریکا به‌طور غیرمنتظره‌ای افزایش یافته است. این افزایش به معنای مازاد عرضه در بازار است که می‌تواند بر فشار قیمت‌ها تاثیر منفی بگذارد. وقتی ذخایر نفت افزایش پیدا می‌کند، به این معنی است که تقاضا مطابق با پیش‌بینی‌ها نبوده یا اینکه تولید بیش از حد عرضه شده است.

این مسأله باعث شد تا نگرانی‌هایی در مورد توازن عرضه و تقاضا در بازار نفت ایجاد شود و در نتیجه، قیمت‌ها کاهش پیدا کردند. یکی دیگر از عواملی که بر قیمت نفت تاثیر گذاشت، تصمیمات اوپک پلاس بود. این گروه شامل کشورهای عضو اوپک و برخی کشورهای غیرعضو مانند روسیه می‌شود. در این هفته، اوپک پلاس تصمیم گرفت که به مدت سه ماه تولید نفت را کاهش دهد. این کاهش تولید به منظور مقابله با مازاد عرضه و حفظ قیمت‌های بالاتر انجام شد. این تصمیم به‌ویژه به این دلیل اهمیت دارد که کشورهای تولیدکننده نفت در صورت نوسانات قیمت، می‌توانند با کاهش عرضه از کاهش بیشتر قیمت‌ها جلوگیری کنند. این تصمیم باعث شد تا قیمت نفت در روزهای بعدی افزایش یابد و از سطح پایین‌تر به‌مرور زمان بازگردد.


گزارش از: سامان قاسم پور و بهنام مهری حسینی، کارشناسان بازارهای مالی

عکس خوانده نمی‌شود