
پایان سبزپوشی / بازار داغ مرداد با سردی آغاز شد
به گزارش خبرنگار اقتصادروا؛ با آغاز مردادماه، بازار سرمایه پس از ۹ روز رشد پیاپی، بالاخره به روند صعودی خود پایان داد و وارد فاز اصلاح شد. در دقایق ابتدایی معاملات، فشار فروش در اغلب نمادها شدت گرفت و بسیاری از سهمها و صندوقها به سمت صف فروش حرکت کردند؛ فضایی که از نگاه برخی فعالان، نشانهای از «رها شدن کامل بازار» تلقی میشود.
شاخص کل بورس امروز با افت ۶۸۹۶ واحدی معادل ۰.۲۴ درصد کاهش، در سطح ۲ میلیون و ۸۳۷ هزار واحد ایستاد. شاخص هموزن نیز افت سنگینتری را تجربه کرد و با کاهش ۵۱۴۹ واحدی (معادل ۰.۶ درصد)، به عدد ۸۴۷ هزار و ۵۷۴ واحد رسید. در فرابورس نیز شاخص کل با کاهش ۱۱۳ واحدی به سطح ۲۵ هزار و ۲۶۰ واحد رسید تا چرخش منفی بازار، تمام ابعاد آن را در بر بگیرد.
ارزش معاملات خرد امروز به ۷.۲ هزار میلیارد تومان رسید و حجم معاملات نیز از ۱۶ میلیارد برگه سهم عبور کرد. با این حال، برای دومین روز پیاپی خروج پول حقیقی از بازار ادامه یافت و رقم قابلتوجه ۱۷۴۵ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از بازار خارج شد. بخش زیادی از این پول به سمت صندوقهای درآمد ثابت رفت که فقط امروز بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان جذب پول داشتند.در همین فضا، صندوقهای اهرمی نیز از همان دقایق ابتدایی به صف فروش در دامنه منفی ۴ درصد نشستند و تا پایان معاملات نیز در این وضعیت باقی ماندند؛ وضعیتی که نشاندهنده شکلگیری یک حباب منفی در این صندوقها و کاهش ریسکپذیری سرمایهگذاران است.
با وجود فضای کلی منفی بازار، برخی نمادها و گروهها توانستند تا حدی توجه سرمایهگذاران را به خود جلب کنند. در گروه قندی، نماد قصفها پس از انتشار گزارش سهماهه و تقسیم سود در مجمع، مورد توجه قرار گرفت. همچنین در گروه پالایشی، نمادهای شبندر و شراز دوباره به صف خرید رسیدند که نشاندهنده تمایل نسبی به این سهمهاست. از سوی دیگر، شفافسازی شرکت فولاد درباره کاهش سود خالص فصل بهار به دلیل حذف بخشی از درآمدهای مجتمعهای زیرمجموعه، میتواند بار روانی منفی بر این نماد وارد کند و واکنش بازار به این موضوع در روزهای آینده قابل پیگیری خواهد بود.
در پایان معاملات امروز، از مجموع نمادهای فعال، تنها ۹۸ نماد در محدوده مثبت معامله شدند و ۴۱۳ نماد در وضعیت منفی به کار خود پایان دادند؛ همچنین ۲۱۱ نماد در صف فروش قفل بودند، در حالیکه تنها ۴۹ نماد صف خرید داشتند. در میان نمادهای پرتراکنش، فولاد، شستا و شبندر بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. از منظر تأثیرگذاری بر شاخص کل نیز، نمادهای شپنا، شبندر و فارس بیشترین نقش را در جهتدهی به شاخص ایفا کردند. ترکیب این آمارها نشان میدهد که فضای کلی بازار همچنان تحت فشار فروش است و عرضه بر تقاضا غلبه دارد.
یکی از اصلیترین موتورهای رشد بازار در ۹ روز گذشته، اخبار و شایعات مربوط به مجامع و تقسیم سود شرکتها بود؛ اما حالا که بخش زیادی از این مجامع برگزار شده، مشخص شده خیلی از آن وعدهها یا تحقق پیدا نکردهاند یا از ابتدا پایهی واقعی نداشتند. بهگفته بسیاری از فعالان بازار، این سناریو تکراری است: چند هفته قبل از مجمع، بحثهایی درباره تقسیم سود بالا، واگذاری دارایی یا بهرهبرداری از طرحهای توسعهای مطرح میشود و باعث رشد قیمتی سهمها میشود؛ اما در نهایت، در مجمع نه خبری از سود است و نه آن وعدهها محقق میشود. همین موضوع باعث شد بخشی از رشد اخیر بازار که بر پایه انتظارات و هیجان شکل گرفته بود، حالا تخلیه شود و بازار به مسیر اصلاح برگردد.
با توجه به خروج قابل توجه نقدینگی از بازار سهام و صفهای فروش سنگین در صندوقهای اهرمی، به نظر میرسد سرمایهگذاران همچنان در حال کاهش ریسک و حرکت به سمت داراییهای کمریسکتر مانند صندوقهای درآمد ثابت و طلا هستند. این روند نشاندهنده بیاعتمادی به فضای فعلی بازار و انتظار برای اصلاح بیشتر است.
گزارش از: حنانه عباسی، کارشناس بورس