
پایان سرد سال برای تولید / رکود، میهمان ماندگار بنگاهها
به گزارش خبرنگار اقتصادرَوا، در اسفند سال گذشته، شاخص ترکیبی مدیران خرید برای اقتصاد ایران به عدد ۴۸.۷ رسید؛ عددی که حاکی از تداوم وضعیت رکودی در فضای کلی اقتصاد است. این در حالی است که عدد ثبتشده برای بخش صنعت ۵۰.۳ بوده که مرز میان رکود و رونق را نشان میدهد. طبق معیار این شاخص، عبور از عدد ۵۰ بیانگر رشد و توسعه اقتصادی است، در حالی که مقادیر پایینتر نشاندهنده افت فعالیتها و تمایل به سمت انقباض اقتصادی هستند.
مروری بر اجزای تشکیلدهنده این شاخص نشان میدهد که در دوره مورد بررسی، متغیرهایی چون حجم تولید یا ارائه خدمات، سفارشهای جدید مشتریان، موجودی مواد اولیه و تعداد نیروهای مشغول به کار روندی کاهشی داشتهاند. این در حالی است که سرعت تحویل سفارشها افزایش یافته که خود یکی از عوامل موثر بر وضعیت رکودی اقتصاد در این دوره به شمار میرود.
شش مانع پیش روی کسبوکارها
بر اساس دادههای شامخ کل و بخش صنعت، فعالان اقتصادی شش عامل اصلی را به عنوان دلایل تداوم رکود در کسبوکارها معرفی میکنند. نخستین مورد، دشواری در تامین منابع مالی و همکاری ضعیف شبکه بانکی در ارائه تسهیلات است که موجب کاهش ظرفیت عملیاتی بسیاری از شرکتها شده است.
عامل دوم، تأثیر تعطیلات فروردین بر افت فعالیتهای اقتصادی است؛ موضوعی که با در نظر گرفتن شرایط موجود، احتمالاً موجب تشدید رکود در ابتدای سال جدید خواهد شد.
در بعد نیروی انسانی نیز، بسیاری از بنگاهها به دلیل کاهش تولید و رشد هزینهها، مجبور به تعدیل نیرو شدهاند. در عین حال، برخی کارگران نیز تمایلی به ادامه فعالیت با سطح دستمزدهای فعلی ندارند.
از دیگر چالشها میتوان به مشکلات در دریافت حواله، تأخیر در تخصیص ارز به واردات کالاهای اساسی یا مواد اولیه اشاره کرد که نتیجه آن، کاهش یا توقف تولید در برخی صنایع بوده است.
در نهایت، افزایش هزینههای مرتبط با حاملهای انرژی در اسفندماه فشار مضاعفی بر بنگاهها وارد کرده و موجب رشد چشمگیر هزینه تولید شده است؛ مسئلهای که بر مشکلات قبلی این بخش افزوده است.