
بورس تهران مقصد اول سرمایه ها / یکم اردیبهشت ماه
بورس تهران باز هم مورد توجه سهامداران قرار دارد. در روز دوشنبه، اولین روز اردیبهشتماه، بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان سفارش خرید روانهی سهام بورسی شد و بیش از ۲۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی جدید وارد بازار شده است. در روزهای اخیر، بورس تهران وضعیت مثبتی دارد و ارزش معاملات خرد ۲۰ همتی آن نشان میدهد که بورس تهران پس از چندین سال به مقصد اول سرمایهها تبدیل شده است. این روند، با توجه به شعار سال جدید یعنی «سرمایهگذاری برای تولید»، میتواند ادامهدار باشد.
اکثریت سهام بورسی امروز هم درگیر صفهای خرید سنگینی بودند که در قبال آنها عرضهی چندانی وجود نداشت. سهامداران بورسی به فروش سهام خود در چنین وضعیت سبز و رو به رشدی علاقه ندارند. همین موضوع باعث شده بود تا حجم و ارزش معاملات در ابتدای بازار بسیار پایین باشد. اما در ادامه، بازارگردانها با عرضهی سهام بزرگی مثل فولاد و وبملت، به روند بیمعاملگی بازار پایان دادند تا ارزش معاملات شروع به رشد کند.
شاخص کل با رشد ۱.۹۳ درصدی، معادل نزدیک به ۶۰ هزار واحد، به اهداف جدید خود نزدیکتر شد و در محدودهی ۳,۱۳۷,۰۰۰ واحدی ایستاد. شاخص هموزن و فرابورس نیز از این وضعیت مثبت بهاری بینصیب نماندند و به ترتیب رشد ۱.۹۷ و ۱.۴۹ درصدی را تجربه کردند.
با رشد همزمان شاخص هموزن و شاخص کل، مشخص میشود که پس از مدتهای طولانی، سهام کوچکتر بازار هم مورد توجه سهامداران قرار گرفته و فرآیند تأمین مالی شرکتهای کوچک و متوسط نیز در دستور کار بازار قرار دارد.
در ادامهی ریزش نرخ دلار آزاد و رسیدن آن به کانال ۸۲ هزار تومان، و با عبور ارزش ریالی بازار از ۱۱.۲ هزار میلیارد تومان، ارزش دلاری بازار نیز روند صعودی خود را ادامه داد و به حدود ۱۳۵ میلیارد دلار نزدیکتر شد.
صندوقهای طلا که در روزهای گذشته با فشار فروش و رِنجهای منفی سنگینی مواجه بودند، امروز با توجه به رشد اونس جهانی طلا و نزدیکتر شدن آن به کانال ۳۴۰۰ دلار (در سشن چین)، که بهطور ضمنی نشانهای از تداوم روند صعودی طلا بود، رشد مثبتی را تجربه کردند. تمام صندوقهای طلا مثبت معامله شدند، اما میزان ورودی پول به این صندوقها همچنان منفی بود. در حال حاضر، سهام و صندوقهای سهامی از جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران برخوردارند. مقایسهی ورودی پول به صندوقهای سهامی و صندوقهای طلا بهروشنی گویای این واقعیت است؛ بهطوریکه ۳۶۰ میلیارد تومان از صندوقهای طلا خارج و ۴۹۱ میلیارد تومان به صندوقهای سهامی تزریق شده است.
در نهایت، باید به این نکته اشاره کرد که بازدهی ماهانهی بورس تهران از ۱۵ درصد عبور کرده و در کنار آن، بازدهی فرابورس نیز بالاتر از ۸ درصد ثبت شده است. اما در مقابل، بازدهی دلار و سکه به ترتیب منفی ۱۵ و منفی ۲۲ درصد بوده است. تداوم این روند، همراه با ورود پول به بازار سرمایه و تقویت چرخهی تأمین مالی از طریق بورس، میتواند چرخ تولید کشور را با سرعت بیشتری به حرکت درآورد و وضعیت اقتصادی را بهطور نسبی بهبود بخشد. این چرخهی مثبت حتی میتواند از شدت سفتهبازی کاسته و در مقیاسی محدود، فشارهای تورمی را نیز کاهش دهد.
گزارش از: متین محلاتی، کارشناس بورس